Dona i literatura a Belgrad

Dona i literatura a Belgrad

Del 5 al 7 de març, les alumnes dels cursos superiors de català de la Universitat de Belgrad van poder participar del seminari “El(s) paper(s) de les dones: La reescriptura creativa de la història en l’obra de les escriptores catalanes del s. XX”. Impartit per la Dra. Mercè Picornell, de la Universitat de les Illes Balears (UIB), va permetre una aproximació en sis sessions a la literatura catalana des d’una perspectiva crítica i de gènere.

 

La rebuda entre l’alumnat va ser molt positiva, amb una assistència mitjana d’una trentena d’estudiants, desvetllant-ne l’interès per un camp fins aleshores desconegut. Més enllà del simple “tastet” d’autores, fragments i tendències, el seminari s’esdevingué un espai des d’on reflexionar sobre els rols de les dones com a motor de transformació social, permetent a les alumnes de replantejar-se, també, la seva pròpia relació amb la literatura en general.

 

Les jornades es van encetar amb una breu introducció a la crítica feminista, per acabar virant cap a la narrativa i la poesia; sempre, emperò, de forma panoràmica i amb la dona com a fil conductor. En la darrera sessió, a més, es van presentar camins de recerca a fi i efecte d’incentivar el desenvolupament de projectes de màster i doctorat de temàtica catalana entre l’alumnat serbi. Igualment destacable va ser la invitació a participar del projecte Exblog, gestionat per estudiants i professores de la UIB, que permetrà d’apropar ambdues literatures i realitats.

 

El seminari, fet possible gràcies a col·laboració de l’Institut Ramon Llull, es va completar el 8 de març amb la conferència “La veu i el vot en femení plural. Dues escriptores mallorquines davant la Segona República”, a càrrec també de la professora Picornell i com a commemoració del Dia de la dona treballadora. El darrer acte, destinat a estudiants d’altres disciplines i al conjunt de la població local, es va celebrar en castellà amb traducció al serbocroat a l’Institut Cervantes de Belgrad, en el marc de la col·laboració permanent entre aquesta institució i el Lectorat de català. Una cinquantena de persones es van endinsar a la Mallorca de la Segona República a partir de les experiències de dues solleriques, Maria Mayol i Francisca Alcover.

 

sessió 3

Font: http://www.xarxallull.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s